SENIOREN POLITIE EENHEID MIDDEN NEDERLAND

Vaartocht Merwede en Lek

26 mei 2023

 

Naamloos.jpg

Het was vandaag een vroegertje, zeker als je bedenkt dat we eigenlijk in een caravan op de camping zijn. Maar als reisleider moet je dus gewoon aanwezig zijn en de mensen ontvangen. We gaan met de Z8 - voor veel een bekend schip - vanuit Drimmelen een dagtocht varen.

We worden door de crew hartelijk ontvangen. Als iedereen er is, kunnen we van wal steken en het ruime sop opzoeken. En dan is er koffie met een heerlijk stuk appelgebak. We varen via allerlei waterwegen naar Werkendam waar we vanuit de Biesboschsluis de Nieuwe Merwede op varen. 

Nadat we de Biesboschsluis zijn gepasseerd vaart het schip de Boven-Merwede op en gaan we onder de A27 door richting Gorinchem. Onze kapitein kan over de omgeving en bezienswaardigheden goed vertellen.

Naarmate de dag vorderde werd het weer steeds beter. Het bleeft straf waaien, maar de zon gaf steeds meer warmte. Het buitendek was dan ook al snel vol. Maar je moest toch wel een beetje uit de wind blijven, want die was best wel koud.

Bij Gorinchem gaan we een tweede sluis door en komen op het Merwedekanaal. Ik heb ze niet geteld, maar er werden veel bruggen voor ons geopend. Langs het kanaal staan vele mooie woningen aan of direct in de buurt van het water. Bij een van die woningen lag op de 2e verdieping op het balkom een al niet mee zo jonge man in een ligstoel. Benen wijd uit elkaar en een super klein wit slipje of zeer strak zwembroekJE aan. Dat trok toch in de hele boot de aandacht.

Dan varen we langs Arkel, Meerkerk naar Vianen. Via de sluis Vianen varen we de Lek op richting Rotterdanm. Op de Lek komen we veel plaatsen tegen: Vreeswijk, IJsselstein, Ameide, Nieuwpoort, Jaarsveld, Lexmond,  Schoonhoven en Groot Ammers.

Ondertussen is er ook een uitstekende lunch genoten aan boord van de Z8. Vooraf een heerlijk soepje. Voor velen was die lunch een verassing, want voor de lunch komt een deel van de vloer omhoog met daarbij een uitgebreid buffet.

Vanaf de Lek draaien we de Noord op, om via Dordrecht, het Dortse Kil, Het Hollands Diep en de Amer om ongeveer 18.00 uu weer te arriveren aan de kade in Drimmelen.

Met dank aan de begeleidende uitleg van de kapitein en de uitstekende service van de overige bemanningsleden. En gezegd moet het worden: het weer heeft voor een groot deel meegewerkt aan deze mooie dag.

 

Nico Roof.